Έχετε αναλογισθεί ποτέ τι αξίζει μία ιδέα; Ελάχιστα ή τίποτα.

Και όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσει κανείς, τόσο το καλύτερο. Η αξία προέρχεται από την  υλοποίηση της ιδέας και όχι από την επεξεργασία αυτής. Η αξιολόγηση μιας ιδέας είναι το πρώτο από μία σειρά κειμένων, όπου επιδιώκω να μοιραστώ μέχρι τώρα γνώσεις και βιώματα γύρω από τη μετατροπή μίας ιδέας σε βιώσιμη επιχείρηση.

Αξίζει να ασχοληθώ;

Αν κάτι μέσα σου «σε τρώει», αν όλο σου το είναι φωνάζει «κάνε το», αν το βράδυ δεν κοιμάσαι γιατί όσο περισσότερο τη σκέφτεσαι τόσο καλύτερη σου φαίνεται, είσαι σε καλό δρόμο.

Παραλλήλισε την περίοδο διερεύνησης μίας εμπορικά εκμεταλλεύσιμης ιδέας με αυτή μίας μεγάλης καψούρας. Και επειδή δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από μία ανεκπλήρωτη έκφραση καψούρας ετοιμάσου για νέες κατακτήσεις.  Άλλωστε, όσοι αντί για έρωτα εισπράξαμε χυλόπιτα, σας διαβεβαιώνουμε πως είναι καλύτερο χίλιες φορές να προσπαθήσεις κι αν δεν σου «βγει» να πας για άλλα, παρά να μείνεις άπραγος με ένα σωρό απωθημένα.

Καψούρης με την ιδέα σου λοιπόν; Go for it! Ο καψούρης είναι ευρηματικός, έχει αντοχές, σχέδιο για την εκπλήρωση του στόχου και  δεν καταλαβαίνει εύκολα από όχι!

Θα πετύχει;

«Πώς σου φαίνεται ως ιδέα;» Λάθος ερώτηση! Θέλεις να βεβαιωθείς ότι οι πιθανότητες είναι καλές; Απάντησε πρώτα μόνος σου στις παρακάτω ερωτήσεις:

  1. Η ιδέα προς υλοποίηση λύνει ένα πραγματικό πρόβλημα;
  2. Η αγορά στη οποία απευθύνεται είναι αρκετά μεγάλη και προσβάσιμη;
  3. Το επιχειρηματικό μοντέλο που θα ακολουθήσουμε είναι κλιμακούμενο και επαναλαμβανόμενο;
  4. Με τους υφιστάμενους πόρους μπορούμε να παραγάγουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα;

Αν και στις τέσσερις ερωτήσεις η απάντηση είναι ναι, τότε μη το σκέφτεσαι άλλο. Διαφορετικά, βρήκες τα κατάλληλα ερωτήματα που αναζητούν απαντήσεις από τους κατάλληλους ανθρώπους. Μεγάλη αξία έχουν τόσο οι απαντήσεις που «βολεύουν» όσο κι αυτές που «δε βολεύουν». Αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στη δεύτερη κατηγορία, ώστε να καταλάβεις τα αίτια.

Από πού ξεκινάω;

Λένε πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Καθώς το τέλος κάθε βήματος αποτελεί την αρχή για το επόμενο, αν βρίσκεσαι σε διαρκή κίνηση βαδίζεις προς τη σωστή κατεύθυνση. Αρκεί να γνωρίζεις τον προορισμό σου.

Γι’ αρχή, αποφάσισε πού θέλεις να πας. Με άλλα λόγια, ποιο είναι το όραμά σου; Αυτό είναι που θα σε οδηγεί και βάσει αυτού θα πάρεις τις όποιες μεγάλες και μικρές αποφάσεις. Κι όποτε πας να παρεκκλίνεις ή βρίσκεσαι σε ένα κρίσιμο σημείο, η αναφορά στο όραμά σου θα σε βεβαιώνει για το ποια είναι η επόμενη κίνηση.

Πριν ξεκινήσεις απάντησε σε τρεις ερωτήσεις:

  1. Ποιοι και πότε θα πλαισιώσουν την ομάδα;
  2. Ποιοι είναι οι πρώτοι πελάτες στόχος και πώς θα τους προσεγγίσω;
  3. Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται να έχει το προϊόν / υπηρεσία για να δοκιμαστεί από τους πρώτους χρήστες/πελάτες στόχο;

Και μετά;

Μετά συνεχίζεις. Για να μη σου φαίνεται βουνό η διαδρομή, σκέψου ότι μία εμπορικά εκμεταλλεύσιμη ιδέα τοποθετείται στην αρχή ενός ατέρμονου σπιράλ, καθώς από το σημείο έναρξης και μετά, η πορεία που θα χαράξει κανείς είναι τέτοια που επιτρέπει μία διαρκή και επαναλαμβανόμενη επανάληψη των εξής: θέσπιση στόχων, σχεδιασμός ενεργειών, υλοποίηση ενεργειών, μέτρηση αποτελεσμάτων, ανάδραση, σχεδιασμός ενεργειών και πάλι από την αρχή.

Τελευταίες σκέψεις

Τα παραπάνω είναι μία απλουστευμένη μέθοδος γρήγορου φιλτραρίσματος για το αν αξίζει κανείς να ασχοληθεί με την περαιτέρω διερεύνηση μίας ιδέας, καθώς και τα πρώτα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει. Όποιος έχει απαντήσεις στις επτά παραπάνω ερωτήσεις, είναι ήδη πολύ πιο μπροστά από την πλειοψηφία των ανθρώπων με τους οποίους έχω συζητήσει όταν ξεκινούσαν να εφαρμόσουν μία ιδέα τους.

Τέλος, θεωρώ πως υπάρχει η γνώση βασικών και πιο σύνθετων θεωριών γύρω από σχετικές με το αντικείμενο επιστήμες και οι απαραίτητες δεξιότητες για την πραγμάτωση του όποιου εγχειρήματος.

Το παραπάνω είναι ένα άρθρο του φίλου Γιώργου Γάτου.
https://gatosg.com/2014/05/07/loving-an-idea/